Vendosni fjalën kyçe....

MInistri shpjegon ngadalësimin e operacionit ushtarak në Ukrainë


Ngadalësimi i operacionit ushtarak të Rusisë në Ukrainë është i qëllimshëm me qëllim evakuimin e popullsisë dhe shmangien e viktimave në mesin e civilëve, tha ministri rus i Mbrojtjes Sergej Shoigu.

Forcat e Armatosura të Rusisë po krijojnë korridore humanitare dhe po shpallin armëpushime për të siguruar evakuimin e sigurt të banorëve nga vendbanimet e rrethuara, tha ai, pavarësisht se kjo qasje pengon përparimin e forcave të vendit.

“Sigurisht, kjo ngadalëson ritmin e ofensivës, por po bëhet qëllimisht për të shmangur viktimat civile.” – shpjegoi ai në një takim të Këshillit të Ministrave të Mbrojtjes të Organizatës së Traktatit të Sigurisë Kolektive (CSTO).

Ndryshe nga Forcat e Armatosura të Ukrainës, tha Shoigu, trupat ruse nuk po kryejnë sulme në infrastrukturën civile ku mund të ketë njerëz afër. Në vend të kësaj, pozicionet e identifikuara të qitjes dhe objektet ushtarake ukrainase po goditen me ‘armë me precizion të lartë’, shtoi ai.

Ministri i Mbrojtjes vuri në dukje gjithashtu se vendet perëndimore, nga frika e humbjes së forcave të Kievit, po përshpejtojnë dërgesat e ndihmave ushtarake në Ukrainë dhe po dërgojnë këshilltarë ushtarakë dhe personel nga kompanitë ushtarake private, duke shtuar se numri i mercenarëve të huaj në vend tashmë ka tejkaluar 6.000.

Megjithatë, pavarësisht sanksioneve ndëshkuese ndaj Moskës dhe ndihmës së gjerë që i është dhënë Kievit nga Perëndimi, Shoigu pohoi se Rusia do të vazhdojë operacionin e saj special derisa të arrihen të gjitha objektivat e saj.

Ai përsëri këmbënguli se situata e tanishme në Ukrainë ishte rezultat i refuzimit të Perëndimit për të marrë parasysh propozimet e Rusisë për të zgjidhur çështjet kyçe në lidhje me shqetësimet e saj të sigurisë kombëtare, të cilat përfshinin ndërprerjen e zgjerimit të NATO-s në lindje dhe mosvendosjen e armëve goditëse pranë kufijve të Rusisë.

Shoigu vuri në dukje gjithashtu se blloku i udhëhequr nga SHBA kishte shtuar përpjekjet e tij për ta bërë Ukrainën të bashkohej me aleancën, vendosi infrastrukturën ushtarake të koalicionit në territorin e saj dhe e ktheu vendin në armiqësor kundër Moskës.