Vendosni fjalën kyçe....

Violonistët rusë përjashtohen nga konkursi prestigjioz për të rinjtë


Violinistët rusë nuk do të udhëtojnë në Finlandë për të marrë pjesë në një konkurs prestigjioz ndërkombëtar muzikor për shkak të kombësisë së tyre, pavarësisht se ishin përzgjedhur më parë në bazë të meritave të tyre artistike, njoftoi të premten Komiteti i Konkurrencës së Violinës ‘Jean Sibelius’. Ai fajësoi rusët për ‘mizoritë’ në mes të aksionit ushtarak të Moskës në Ukrainë.

“Lufta në Ukrainë dhe mizoritë që janë zbuluar kanë çuar në një situatë në të cilën Komiteti i Konkurrencës ka vendosur të përjashtojë pjesëmarrësit rusë nga konkursi për të mbrojtur konkurrentët e tjerë dhe konkurrencën në tërësi”, thuhet në deklaratën zyrtare.

Në fillim të muajit të kaluar, dy muzikantë të rinj rusë, Galiya Zharova dhe Ravil Islyamov, u kualifikuan në procesin e përzgjedhjes paraprake dhe iu premtua një mundësi që vjen njëherë në jetë për të luajtur përpara një jurie të klasit të lartë në një mjedis të lakmuar në Helsinki.

“Situata ka ndryshuar që nga fillimi i marsit pasi lufta në Ukrainë ka vazhduar të rëndohet. Komiteti i Konkurrencës nuk ka asnjë mundësi morale apo etike përveç përjashtimit të rusëve.” – thanë organizatorët në një përpjekje për të justifikuar lëvizjen e tyre. Komiteti ka arritur në përfundimin se muzikantët rusë mund të jenë një kërcënim për ‘mjedisin asnjanës e paqësor’ të konkursit.

Konkursi ‘Jean Sibelius’ është një nga ngjarjet më prestigjioze muzikore në botë. Që nga fillimi i tij në vitin 1965, konkursi është mbajtur çdo pesë vjet deri në vitin 2020 kur u shty për dy vjet për shkak të pandemisë Covid. Veprimtaria, e cila do të zhvillohet në fund të majit, do të mbledhë 47 muzikantë nën moshën 30 vjeç nga 15 vende të ndryshme.