Vendosni fjalën kyçe....

OPEC thirrje vendeve prodhuese të naftës të fokusohen te energjia e rinovueshme


Ministri i financave të Irakut, një nga anëtarët themelues të kartelit global të naftës OPEC, ka bërë një thirrje të paparë për prodhuesit e tjerë të naftës që të largohen nga varësia e karburantit fosil dhe t’i drejtohen energjisë të rinovueshme, përpara një takimi kyç të OPEC -ut.

Ali Allawi, i cili është gjithashtu zëvendëskryeministër i Irakut, ka shkruar në Guardian për të nxitur prodhuesit e naftës që të ndjekin “një rinovim ekonomik të fokusuar në politikat dhe teknologjitë e shëndosha mjedisore” që do të përfshinin energjinë diellore dhe reaktorët potencialisht bërthamorë, dhe të zvogëlojnë varësinë e tyre. mbi eksportet e lëndëve djegëse fosile.

Së bashku me drejtorin ekzekutiv të Agjencisë Ndërkombëtare të Energjisë, Fatih Birol, ai shkroi: “Për të pasur një shans për të kufizuar efektet më të këqija të ndryshimit të klimës, bota duhet të ndryshojë rrënjësisht mënyrën se si prodhon dhe konsumon energji, duke djegur më pak qymyr, vaj dhe gaz natyror… Nëse të ardhurat nga nafta fillojnë të bien para se vendet prodhuese të kenë diversifikuar me sukses ekonomitë e tyre, mjetet e jetesës do të humbasin dhe nivelet e varfërisë do të rriten.

Ministrat e 13 vendeve anëtare të OPEC -ut kanë planifikuar të takohen pothuajse të mërkurën për të negociuar frenime të mundshme të prodhimit, pasi çmimet e naftës luhaten. OPEC kishte rënë dakord më herët për të rritur prodhimin ndërsa ekonomitë u rimëkëmbën nga pandemia Covid-19, por ngadalësimi i tregjeve ka bërë që disa të sugjerojnë një ndalim të rritjes.

Presidenti amerikan, Joe Biden, në mënyrë të diskutueshme bëri thirrje që OPEC të rrisë më tej prodhimin e naftës muajin e kaluar, për të mbajtur çmimet e naftës nga rritja dhe për të ndihmuar në rimëkëmbjen ekonomike të SHBA por pranimi i tij u refuzua.