Vendosni fjalën kyçe....

EMA po heton efekte të reja të mundshme anësore nga vaksinat anti-Covid të Pfizer e Moderna


Agjencia Evropiane e Barnave (EMA) ka thënë se po heton tre efekte të reja anësore të mundshme që mund të lidhen me vaksinat ARN Covid-19 të bëra nga Pfizer dhe Moderna, pas raportimeve të reaksioneve alergjike të lëkurës dhe çrregullimeve të veshkave.

Mbikëqyrësi evropian i ilaçeve lëshoi ​​deklaratën  të mërkurën duke pohuar se Komiteti i tij i Vlerësimit të Rrezikut nga Farmakovigjilenca (PRAC) po shqyrton nëse tre gjendje mjekësore janë të lidhura me vaksinat anti-Covid të bëra nga Pfizer dhe Moderna.

Një nga tre efektet anësore të mundshme që po hetohet është një çrregullim i lëkurës i quajtur eritema multiforme, një reaksion alergjik i cili manifestohet si lezion i lëkurës me ngjyrë të kuqe-vjollce, ndonjëherë rreth gojës, syve dhe zgavrave të tjera të lagështa në trup.

Dy efekte të tjera që PRAC po vlerëson për çdo lidhje me vaksinat Pfizer dhe Moderna lidhen me veshkat, me një çrregullim të lidhur me inflamacionin e filtrave në organ. Sindroma tjetër, nefrotike, bën që veshkat të derdhin proteina të tepërta në urinë, e cila më pas mund të duket e përgjakur ose e shkumëzuar. Simptomat e çrregullimit përfshijnë gjithashtu qepallat e fryra, këmbët e barkun e fryrë si dhe lodhje. Disa raste ndodhën tek njerëzit me një histori të sëmundjeve të veshkave.

Në korrik, EMA rekomandoi shtimin e miokarditit dhe perikarditit, ose inflamacionit të zemrës, në listën e efekteve anësore të mundshme të rralla në etiketën paralajmëruese të dy vaksinave mRNA pasi të vlerësoni disa qindra raporte.

Më shumë se 43.5 milion doza të Spikevax të Modernës dhe 330 milionë goditje të Comirnaty të Pfizer-BioNTech janë administruar në të gjithë BE, sipas të dhënave të EMA-s.