Vendosni fjalën kyçe....

Irani mund të pasurojë uranium deri në 90%, e mjaftueshme për bombën bërthamore


Presidenti i Iranit ka thënë se vendi i tij ka kapacitet, nëse autoritetet atje e gjykojnë të nevojshme, për të pasuruar uranium deri në 90%, gati 25 herë më i madh se niveli i përcaktuar në JCPOA, ‘Marrëveshja Bërthamore e Iranit’.

Duke folur të mërkurën ndërsa shkonte në një takim të kabinetit, Presidenti Hassan Rouhani tha se autoritetet po shikonin mundësitë e teknologjisë së tyre bërthamore pasi nuk ishin më të detyruar të kufizoheshin nga kufizimet e marrëveshjes së Planit të Përbashkët të Përgjithshëm të Veprimit të 2015 (JCPOA).

“AEOI (Organizata e Energjisë Atomike e Iranit) mund të pasurojë uranium me 20% dhe 60% dhe, nëse një ditë reaktori ynë ka nevojë për të, ai mund të prodhojë 90% uranium.” – u citua Rouhani të thoshte nga agjencia gjysmë zyrtare e lajmeve, Mehr News , duke shtuar se fuqitë perëndimore ishin përpjekur të mbyllnin pikën bërthamore në Fordow por tani objektet e saj ishin më të forta se kurrë.

Shifra prej 90% e cituar nga Rouhani do të jetë veçanërisht shqetësuese, pasi përqendrimi konsiderohet standardi minimal për prodhimin e armëve bërthamore. Pasurimi i uraniumit përtej 20% konsiderohet të ketë pak aplikime civile.

JCPOA, e cila vendosi kufizime në ambiciet bërthamore iraniane, u braktis në mënyrë të njëanshme në 2018 nga presidenti i atëhershëm i SHBA-së Donald Trump, i cili gjithashtu miratoi sanksione të ashpra ndaj Teheranit.

Irani e ka zbehur më tej marrëveshjen, duke rritur programin e tij të pasurimit mbi nivelin e rënë dakord prej 3.67%. Në prill, Teherani deklaroi se do të rrisë pasurimin e tij të uraniumit në 60%. Kjo pasoi një sulm të pretenduar izraelit në objektin e tij bërthamor në Natanz.