Vendosni fjalën kyçe....

Kisha në Angli do zëvendësojë gdhendjet e dëmtuara shekullore me figurat e femrave të shquara


Një kishë historike në Yorkshire do të bëjë një rinovim të brendshëm, duke zëvendësuar gdhendjet e dëmtuara rëndë që datojnë qindra vjet më prarë me ikonat feministe.

Që nga viti 1120, Kisha e Shën Marisë në Beverley, Yorkshire, përmban dekorime që janë gërryer aq shumë sa është e pamundur të dallosh atë që ato përshkruajnë.

Por në vend që t’i nënshtrohet një pune tradicionale restauruese, kisha do të zëvendësojë disa nga veprat e saj artistike me gdhendje të reja të modeleve të grave, të tilla si Mbretëresha Elizabeth, shkencëtarja Marie Curie dhe pionierja e infermierisë Mary Seacole.

Vikarja e kishës, Rebecca Lumley, mori miratimin për rikonstruksionet jashtëzakonisht ortodokse nga një gjykatë kishtare, duke faturuar ndryshimet si një mënyrë për të vlerësuar arritjet e grave.

“Kontributi i grave për njerëzimin nuk njihet gjithmonë siç duhet në tregimin e historisë dhe gjatë gjithë historisë zërat e grave janë heshtur.” – tha Lumley në një deklaratë.

Ajo shtoi se ajo e merr seriozisht angazhimin e Kishës së Anglisë për të “luftuar pabarazinë dhe padrejtësinë” dhe shprehu shpresën se modeli i ri i brendshëm “do të ndihmojë në nxjerrjen në pah të arritjeve të jashtëzakonshme të këtyre grave dhe të sigurojë shpresë dhe frymëzim për brezat e ardhshëm”.