Vendosni fjalën kyçe....

Dhoma e ulët e Dumës ruse miraton projekt-ligjin, Putini mund të kandidojë edhe për dy mandate


Dhoma e ulët e parlamentit e Rusisë, Duma e Shtetit miratoi një projekt-ligj, që i mundëson Presidentit të tanishëm Vladimir Putin të kandidojë për dy mandate të tjera duke filluar nga 2024.

Projektligji për zgjedhjet, i cili u miratua në leximin e tretë ose përfundimtar të Dumës së Shtetit të mërkurën, u bë në zbatim të ndryshimeve kushtetuese të miratuara në një referendum mbarëkombëtar në korrik 2020, njoftoi agjencia e lajmeve Xinhua.

Një nga 206 ndryshimet kushtetuese përcakton se kufiri i dy mandateve presidenciale vlen për kreun e tanishëm të shtetit, por pa marrë parasysh kushtet e tij të mëparshme.

Në dritën e ndryshimit, projektligji i jep Putin mundësinë e fillimit të presidencës së tij nga e para në 2024 dhe mbajtjen e detyrës për dy mandate të tjera deri në 2036.

Në përputhje me projekt-ligjin, një shtetas rus, i cili është të paktën 35 vjeç, ka qenë një banor i përhershëm i vendit për të paktën 25 vjet, dhe kurrë nuk ka mbajtur nënshtetësinë ose lejen e qëndrimit të një shteti të huaj, mund të zgjidhet rus president

Projekt-ligji duhet të miratohet nga Këshilli i Federatës, dhoma e sipërme e parlamentit dhe më pas të nënshkruhet nga Putini në ligj.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *