Vendosni fjalën kyçe....

Australia miraton ligjin që i kërkon Facebook e Google të paguajnë para për lajmet


Ligjvënësit australianë kanë miratuar një ligj që detyron gjigandët e teknologjisë si Facebook dhe Google të paguajnë para për përmbajtjen e medias. Kritikët argumentojnë se ligji u zbut disi pasi Facebook vendosi një ndalim një javor të lajmeve australiane.

Projektligji i shumëpritur, i cili pritet gjerësisht të shërbejë si një precedent që mund të ndiqet edhe nga vendet e tjera, pritet t’i japë fund përplasjes së ashpër midis Facebook dhe qeverisë australiane.

Ndryshimet u sigurojnë firmave të teknologjisë kohë shtesë për të prishur marrëveshjet me botuesit për të shmangur vënien nën rregullat e reja. Kompanitë e teknologjisë mund të ndryshojnë potencialisht kodin e ri të negociatave të mediave nëse japin “kontribute të konsiderueshme financiare në qëndrueshmërinë e industrisë australiane të lajmeve”.

Ndërsa disa kritikuan ndryshimet si një dorëzim de-facto ndaj taktikave të Big Tech, kryetari i Komisionit Australian të Konkurrencës dhe Konsumatorit (ACCC), Rod Sims, vlerësoi legjislacionin, duke thënë se ai ishte “jashtëzakonisht i mirë “, duke e quajtur atë si një “hap të rëndësishëm në ruajtjen e larmisë së mediave australiane.

Sims u përpoq të minimizonte ndryshimet si ndryshime të vogla, duke argumentuar se “ndryshimet që qeveria ka bërë janë gjëra që ose nuk kanë shumë rëndësi ose janë thjesht për të sqaruar gjëra që, të paktën në mendjen e Facebook, ishin të paqarta”.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *