Vendosni fjalën kyçe....

Pse numërimi i votave në SHBA mund të zgjasë deri të premten?


Rezultatet e garës presidenciale në SHBA mund të mos dihen deri në fund të javës pasi disa shtete kritike kanë nevojë për më shumë kohë për të numëruar fletëvotimet me postë.

Zyrtarët në Wisconsin, Pennsylvania dhe Michigan paralajmëruan se rezultatet nuk do dalin në shtetet e tyre mbase deri të premten.

Problemi i ndërlikuar janë proceset gjyqësore të pritshme mbi fletëvotimet e diskutueshme, të cilat mund të zvarritin rezultatet e zgjedhjeve edhe më gjatë. Republikanët e kanë bërë të qartë se ata do të padisin kur dhe ku e shohin të nevojshme.

Rezultatet e vonuara u shkaktuan nga ligjet e shtetit që kufizonin se kur mund të numëroheshin fletëvotimet me postë. Ligji në Pensilvani i ndalon zyrtarët të numërojnë fletëvotimet me postë deri në ditën e zgjedhjeve. Për më tepër, Gjykata e Lartë lejoi shtetin të numëronte fletët e votimit për tre ditë pas 3 nëntorit, për sa kohë që ato shënohen në postën postare nga Dita e Zgjedhjeve.

Në të tre shtetet, legjislaturat shtetërore të drejtuara nga republikanët kundërshtuan me sukses ndryshimin e ligjeve për të lejuar numërimin e hershëm të votave, duke kontribuar në vonesën e rezultateve.

Rezultatet e tyre do të vendosin zgjedhjet presidenciale.

Të tre shtetet përfaqësojnë 46 vota elektorale, 16 nga Michigan, 20 nga Pensilvania dhe 10 nga Wisconsin. Kjo është gati një e pesta e 270 votave elektorale të nevojshme për një fitore.

Gjithashtu e jashtëzakonshme është situata në Georgia pasi një tub uji shpërtheu në një qendër në Fulton County, duke vonuar numërimin e fletëve të votimit në zonën shumë demokratike.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *