Vendosni fjalën kyçe....

A po ndryshojnë polet? Fusha magnetike e Tokës 10 herë më e paqëndrueshme nga sa pritej


Një studim i kërkuesve shkencorë nga Mbretëria e Bashkuar dhe SHBA-të tregon se fusha magnetike e Tokës, e cila e mbron atë nga shpërthimet shkatërruese të Diellit, mund të ndryshojë drejtim 10 herë më shpejt nga sa mendohej më parë.

Studimi hedh dritën mbi hekurin e lëngshëm që rrjedh pothuajse 3200 kilometra nën sipërfaqen e Tokës dhe se si ndikon në lëvizjen e fushës gjeomagnetike të Tokës.

Bërthama e jashtme metalike e shkrirë e Tokës krijon rryma elektrike që ngarkojnë fushën magnetike të planetit.

Fusha magnetike është thelbësore për jetën në Tokë pasi jo vetëm që na ndihmon me gjëra të tilla si sistemet e lundrimit, por gjithashtu na mbron nga rrezatimi nga hapësira e jashtme.

Studimi, i botuar në ‘Nature Communications’, tregon me hollësi zbulimin e studiuesve.

Puna përfshin kombinimin e simulimeve kompjuterike të procesit të gjenerimit të terrenit me një rindërtim të botuar kohët e fundit të ndryshimeve të kohës në fushën magnetike të Tokës që përfshin 100,000 vitet e fundit.

Puna zbuloi një ndryshim të mprehtë në drejtimin e fushës magnetike rreth 39,0000 vjet më parë. Ndryshimi, me 2.5 gradë në vit, ishte shumë më i shpejtë sesa vlerësimet e mëparshme.

Ndryshimi u parapri nga një tjetër ndryshim i fushës magnetike të Tokës afro 41,000 vjet më parë.

Ka pasur shumë herë në histori kur polet magnetike të Tokës janë kthyer, dhe ne e dimë këtë për shkak të përbërjes magnetike të disa shkëmbinjve antikë që tregojnë metale me polarizime të ndryshme.

Sidoqoftë, në përgjithësi, gjatë shekullit të kaluar, fusha magnetike e Tokës ka parë një ulje të forcës prej 10 përqind, me dobësi të veçantë që vërehet mbi Oqeanin Atlantik midis Afrikës dhe Amerikës së Jugut.

E njohur si anomali e Atlantikut të Jugut, zona ka provuar të jetë një pikë e nxehtë për vështirësi teknike për satelitët që rrotullohen në Tokë, me disa shkencëtarë që propozojnë se dobësia është një shenjë e një përmbysjeje të afërt gjeomagnetike.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *