Vendosni fjalën kyçe....

BE miraton 194 milionë euro grante për Ballkanin Perëndimor


Bashkimi Evropian dhe donatorë të tjerë, kanë miratuar 194 milion euro grante, për të financuar projekte të reja dixhitale, mjedisore, transporti dhe energjetike në të gjithë Ballkanin Perëndimor.

“Këto projekte do të mbështeten nga huatë nga BERZH dhe institucionet e tjera financiare ndërkombëtare” (IFI), “bëri me dije së fundmi BERZH në një deklaratë pas takimit të 21-të të komitetit drejtues të Kornizës së Investimeve të Ballkanit Perëndimor (WBIF), raporton Monitor.

Grantet e aprovuara për projektet e BERZH pritet të përdorin më shumë se 400 milion euro në investime.

“Ato përfshijnë ndërtimin e tre seksioneve të reja automobilistike për Korridorin Vc në Bosnje dhe Hercegovinë, dy seksione të reja të Korridorit X në Maqedoninë e Veriut, rehabilitimin e hekurudhave të Kosovës, ujërat e zeza dhe infrastrukturën e ujërave të zeza në Gjilan dhe lidhjen me brez të gjerë për shkollat ​​rurale në Serbi,” tha BERZH.

BERZH gjithashtu tha se ka nënshkruar dy marrëveshje kontributi në total 45 milion euro me BE për të mbështetur një projekt këshillues për biznesin e vogël në Ballkanin Perëndimor dhe Programin Rajonal të Efikasitetit të Energjisë.

Kreu i bashkëpunimit dhe programeve rajonale të Ballkanit Perëndimor, DG NEAR, në Komisionin Evropian, Colin Wolfe, bëri me dije se: “Bashkëpunimi ynë ka pasur një ndikim të prekshëm në terren: njerëzit përfitojnë nga lidhje më të mira të transportit çdo ditë; provizione më të mira energjetike, përfshirë tranzicionin e energjisë së pastër; bizneset janë bërë më konkurruese; dhe ekonomitë në rajon janë bërë më të gjelbërta dhe më të integruara”

WBIF, një iniciativë e përbashkët nga BE, IFI, donatorë dypalësh dhe qeveritë e Ballkanit Perëndimor, u krijua për të mbështetur zhvillimin socio-ekonomik dhe pranimin e vendeve të rajonit në BE. Angazhimet e përgjithshme të BE-së dhe donatorëve bilaterale nën WBIF tejkalojnë 1 miliard euro, ndërsa investimet totale nga IFI-të arrijnë mbi 5.5 miliardë euro, vuri në dukje EBRD. 

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *