Vendosni fjalën kyçe....

OBSH këshillon meshkujt: Mos i mbani në xhep telefonat “e zgjuar”


Sipas Organizatës Botërore të Shëndetit, rreth 15% e çifteve në botë kanë probleme kur bëhet fjalë për të pasur fëmijë. Dhe të paktën një e treta e problemeve të fertilitetit vijnë nga burrat.

Infertiliteti i burrave mund të shkaktohet nga shumë gjëra, si mjedisi i keq, stresi, një dietë e varfër, gjenetika, etj.

Megjithatë, një gjë e vogël si mbajtja e një telefoni celular në xhep mund të jetë një problem i shtuar që po ju sjell shumë probleme jo pak familjeve në botë.

Shkencëtarët japonezë morën mostra nga një grup prej 51 burrash dhe i ndanë në 3 grupe. Ata gjithashtu përdorën një pajisje WiFi, duke replikuar një telefon celular.

Një grup i mostrave nuk mori ndonjë ekspozim nga një ruter WiFi. Grupi i dytë ishte i ekspozuar, por kishte një mburojë mbrojtëse WiFi.

Dhe grupi i tretë kishte ekspozim të plotë. Mostrat u vendosën relativisht afër pajisjes WiFi, duke kopjuar përsëritur telefonin celular që po transportohej në xhepin e pantallonave dhe rezultatet u morën pas kohërave të ndryshme.

Gjetjet ishin “të frikshme”. Ndërsa ishte nën ndikimin e një sinjali WiFi për 30 minuta vështirë se kishte ndonjë efekt, ekspozimi më i gjatë filloi të tregojë një ndryshim mbresëlënës.

Pas vetëm 2 orësh, shkalla e lëvizshmërisë së grupit të pa ekspozuar ishte 53.3%, grupit mburojë 44.9% dhe grupit të ekspozuar vetëm 26.4%. 24 orë më vonë, niveli i spermës së vdekur për grupin e ekspozuar ishte 23.3% krahasuar me 8.4% për mostrat e pashfrytëzuara.

Statistikat thonë se, këto ditë, numri i telefonave celularë aktiv është më i madh se popullsia aktuale botërore, që do të thotë se mjaft njerëz kanë më shumë se një telefon, dhe efekti nga valët e tij mund të jetë shumë serioz për t’u injoruar.