Vendosni fjalën kyçe....

Milionerët po largohen nga Britania në mijëra – CNN


Një numër rekord milionerësh mund të largohen nga Mbretëria e Bashkuar këtë vit pasi trazirat politike dhe potenciali për taksa më të larta nën një qeveri të ardhshme laburiste zbehin tërheqjen e asaj që dikur ishte ndër destinacionet kryesore për të pasurit.

Rreth 9,500 njerëz me të paktën 1 milion dollarë në asete likuide, të investueshme, do largohen nga vendi, më shumë se dyfishi i numrit që u larguan në vitin 2023, sipas vlerësimeve të përkohshme në një raport të martën nga këshilltarët e migracionit Henley & Partners.

“Këto shifra pasqyrojnë një grumbullim të qëndrueshëm të faktorëve që e zvogëlojnë apelin e Mbretërisë së Bashkuar ndaj individëve me vlerë të lartë neto,” shkroi në raport Hannah White, shefe e Institutit për Qeverinë.

Raporti bazohet në të dhënat për 150,000 individë me vlerë të lartë neto (HNWI) të gjurmuar nga firma e investimeve New World Wealth. Firma numëron vetëm njerëzit që qëndrojnë në vendin e tyre të ri më shumë se gjysmën e vitit dhe fokusohet kryesisht te themeluesit, kryetarët, shefat ekzekutivë, presidentët, drejtorët dhe partnerët menaxhues.

Eksodi i vijueshëm nga Britania e Madhe – 16,500 milionerë të mbetur midis 2017 dhe 2023 – është pjesë e një emigrimi të madh global të të pasurve që duket se po përshpejtohet. Raporti Henley Private Wealth Migration zbuloi se 128,000 milionerë do zhvendosen këtë vit, duke mposhtur rekordin e vitit të kaluar me 8,000.

“Ndërsa bota po përballet me një stuhi tensionesh gjeopolitike, pasigurie ekonomike dhe trazira sociale, milionerët po e shfaqin me mungesën e tyre mendimin që kanë dhe kjo po ndodh në numër të madh”, tha në një deklaratë për shtyp Dominic Volek, kreu i klientëve privatë në Henley & Partners.

Nga 15 vendet me shumicën e milionerëve rezidentë, Mbretëria e Bashkuar po vuan më shumë se shumica – vetëm Kina do humbasë më shumë HNWI (15,200) në 2024 – dhe është një nga vetëm tre vendet, së bashku me Japoninë dhe Hong Kongun, që ka parë një humbje neto në dekada që nga viti 2013, sipas raportit. Në të kundërt, radhët e të pasurve janë rritur në SHBA, Kanada, Australi, Gjermani dhe Francë gjatë së njëjtës periudhë.