Vendosni fjalën kyçe....

BE dhe Ukraina nënshkruajnë marrëveshjen për garancitë e sigurisë për Kievin


Bashkimi Evropian dhe Ukraina nënshkruan një marrëveshje për garancitë e sigurisë për Kievin, sipas një reporteri të TASS.

Presidenti ukrainas Vladimir Zelensky erdhi në Bruksel për të nënshkruar paktin. Presidentët e Këshillit Evropian dhe Komisionit Evropian, Charles Michel dhe Ursula von der Leyen, e nënshkruan atë për BE.

Nënshkrimi u bë në margjinat e një samiti dy-ditor të BE-së, axhenda e të cilit përfshin diskutime mbi konfliktin në Ukrainë dhe çështje të lidhura, ndër të tjera.

Reuters raportoi më herët, duke cituar një draft të marrëveshjes, se në rast të “agresionit të ardhshëm” kundër Ukrainës, BE dhe Ukraina planifikojnë të konsultohen brenda 24 orëve për nevojat e Kievit dhe “të përcaktojnë me shpejtësi” hapat e ardhshëm.

Sipas raportit, marrëveshja përfshin angazhimin e BE-së për të ndihmuar Ukrainën në nëntë fusha, të tilla si dërgesat e armëve, trajnimi ushtarak, bashkëpunimi në industrinë e mbrojtjes.