Vendosni fjalën kyçe....

‘Dimri i kriptove’ ka mbaruar – ‘Standard Chartered’


Kriptovaluta më e mirë në botë, Bitcoin, ka potencialin të arrijë një rekord prej 100,000 dollarësh vitin e ardhshëm, sipas parashikimit të ‘Standard Chartered’, që pretendoi se i ashtuquajturi ‘dimër i kriptove’ ka përfunduar.

Sipas raportit të gjigantit bankar në Mbretërinë e Bashkuar, të cituar nga media, kriza e fundit e sektorit bankar ka ndihmuar pjesërisht ‘rivendosjen e përdorimit të Bitcoin si një aktiv dixhital i decentralizuar’.

“Stresi aktual në sektorin bankar tradicional është shumë i favorshëm për performancën më të mirë të BTC-së…” – shkruante analisti i Standard Chartered, Geoff Kendrick në shënimin, i cili u pa nga CNBC.

“Duke pasur parasysh këto përparësi, ne mendojmë se pjesa e BTC në kapitalin total të tregut të aktiveve dixhitale mund të lëvizë në intervalin 50-60% në muajt e ardhshëm (nga rreth 45% aktualisht),” argumentoi ai, duke shtuar: “Ndërsa burimet e pasigurisë mbeten, ne mendojmë se rruga drejt nivelit të 100,000 USD po bëhet më e qartë.”

Pas trazirave të fundit në tregun e aksioneve të shkaktuara nga kriza bankare në SHBA, disa analistë kanë sugjeruar se Bitcoin ka të ngjarë të fitojë tërheqje në rritje si një ‘strehë e sigurt’ për investitorët.

Çmimi i Bitcoin është rritur me 65% deri më tani këtë vit, duke u rritur në mbi 30,000 dollarë në prill për herë të parë në dhjetë muaj. Fitimet pasuan një rënie prej 65% në vitin 2022, kur afro 1.4 trilion dollarë u fshinë nga tregu i kriptove mes falimentimeve në sektor. Këmbimi kryesor i kriptove FTX dhe platforma e pagesave me blockchain Terra u rrëzuan, duke nxitur një kontroll rregullator në rritje mbi asetet dixhitale.

Shitja dramatike më pas shkaktoi shqetësimet për një të ashtuquajtur ‘dimër të kriptove’, që të kujton përplasjen e madhe të kriptove të vitit 2018. Në atë kohë, pas një bumi të paparë, Bitcoin u rrëzua me më shumë se 80% deri në 3,100 dollarë dhe qëndroi në këtë nivel deri në dhjetor 2020. I ashtuquajturi ‘përplasja e madhe e kriptove’ ishte më e keqe se kolapsi prej 78% i flluskës Dot-com në mars 2000.

Ekonomistët kanë qenë të ndarë në parashikimet e tyre për të ardhmen e kriptomonedhës, me një analist të Citi Bank që sugjeroi në nëntor 2020 se Bitcoin mund të rritet deri në 318,000 dollarë deri në fund të 2022. Të tjerë, si kriptoskeptiku Peter Schiff, kanë paralajmëruar se nuk ka vlera në kriptomonedha dhe investitorët duhet të shesin asetet e tyre dixhitale përpara se të bëhen të pavlefshme.

Të martën, Bitcoin po tregtohej me 27,423 dollarë për shenjë, duke rënë 0.1%.