Vendosni fjalën kyçe....

Përgjysmohet numri i studentëve nga BE-së në Mbretërinë e Bashkuar për shkak të Brexit, dobëson financat e universiteteve


Numri i studentëve të BE-së që zgjedhin të studiojnë në Mbretërinë e Bashkuar është përgjysmuar që nga Brexit, sipas shifrave të reja zyrtare.

Të dhënat nga Agjencia e Statistikave të Arsimit të Lartë (HESA) tregojnë se regjistrimet nga shtetas të BE-së ranë me 53%: nga 64,120 studentë në 2020/21 në vetëm 31,400 në 2021/22.

Ndërsa numri i shtetasve jo-BE u rrit gjatë të njëjtës periudhë, universitetet në Mbretërinë e Bashkuar ende përballeshin me mungesa të konsiderueshme në numrin e studentëve në përgjithësi.

HESA tha se rënia e studentëve nga BE-ja “përputhet” me daljen e MB nga blloku dhe ndryshimin e politikës ndërkombëtare të tarifave.

Përpara Brexit-it, studentët e BE-së paguanin tarifa prej pak më shumë se 10,255 € në Angli dhe Uells dhe mund të kualifikoheshin për financimin e studentëve. Tarifat janë rritur deri në 43,300 € pasi Mbretëria e Bashkuar u tërhoq nga blloku, përcjell Euronews.

Shqetësimet rreth rregullave të reja të vizave për shkak të Brexit kanë gjithashtu një ndikim, ku ka një rënie veçanërisht të madhe të numrit të studentëve nga Italia, Gjermania dhe Franca.

Rënia e numrit të studentëve redukton diversitetin në klasa dhe dobëson financat e universiteteve që mbështeten te studentët e BE-së që studiojnë kurse tre ose katërvjeçare, sipas “Universities UK”.

Ndërsa numri i të regjistruarve në BE pa një rënie në 2021/22, regjistrimet në vitin e parë jashtë BE-së u rritën me 32%.

Shumica e këtyre studentëve të rinj ndërkombëtarë shkuan për kurse pasuniversitare njëvjeçare.

Numri i studentëve kinezë është rritur nga 107,000 në 2017-2018 në 151,000 vitin e kaluar.

Universitetet në Mbretërinë e Bashkuar thanë se rritja e numrit të studentëve jashtë BE-së nuk e kishte kompensuar eksodin e studentëve të BE-së në nivelin universitar, duke dëmtuar financat e disa universiteteve dhe duke varfëruar jetën në kampus.

Gjetjet zbulojnë “shumë qartë ndikimin e llojit të humbjes së lirisë së lëvizjes dhe ndryshimit të statusit të tarifave të studentëve evropianë, por gjithashtu, dhe në mënyrë kritike për studentët, humbjen e aksesit në kreditë studentore”, tha Charley Robinson, kreu i politikës globale të lëvizshmërisë në Universitet në Mbretërinë e Bashkuar.