Vendosni fjalën kyçe....

BBC përgatit skripte sekrete për t’i përdorur gjatë ndërprerjeve dimërore të energjisë


BBC ka përgatitur disa skenare sekrete që mund të lexohen në transmetim në rast ndërprerjeje të energjisë ose humbje të furnizimit me gaz këtë dimër.

Të paktën kështu raporton sot media tjetër britanike “The Guardian”, e cila pretendon se i ka parë këto skripte që përcaktojnë se si korporata do të qetësonte publikun në rast se një “humbje e madhe e energjisë” shkakton dështimin e rrjeteve të telefonisë celulare, aksesit në internet, sistemeve bankare ose semaforëve në të gjithë Anglinë, Uellsin dhe Skocinë. Irlanda e Veriut nuk do të ndikohej sepse rrjeti i saj elektrik është i përbashkët me Republikën e Irlandës.

Publiku do të këshillohej të përdorte radiot e makinave ose marrës me bateri për të dëgjuar transmetimet emergjente në FM dhe frekuencat me valë të gjata që zakonisht rezervohen për Radio 2 dhe Radio 4.

Një draft skenar i BBC-së paralajmëron se ndërprerja e energjisë elektrike mund të zgjasë deri në dy ditë, me spitalet dhe policinë të vendosura nën “presion ekstrem”.

Një tjetër thotë: “Qeveria ka thënë se shpreson se energjia do të rikthehet në 36 deri në 48 orët e ardhshme. Pjesë të ndryshme të Britanisë do të fillojnë të marrin furnizime me ndërprerje përpara asaj kohe.”

Kuptohet se ato janë shkruar nga gazetarët e BBC-së si pjesë e planifikimit rutinë për t’u marrë me skenarë hipotetikë emergjence. Ato përfshijnë detaje lokale për rajone dhe kombe të ndryshme të Britanisë.

Në një emergjencë kombëtare, BBC ka një rol formal për të ndihmuar në përhapjen e informacionit në të gjithë vendin, si pjesë e planifikimit të kontingjenteve civile të qeverisë. Korniza e qeverisjes së transmetuesit thotë: “Nëse ndonjë ministri të qeverisë së Mbretërisë së Bashkuar i duket se ka lindur një emergjencë, ai ministër mund të kërkojë që BBC të transmetojë ose të shpërndajë çdo njoftim ose program tjetër”.

Qeveria punon me BBC-në si pjesë e procesit të saj të planifikimit emergjent, megjithëse është e paqartë nëse ka pasur ndonjë kontribut qeveritar në këto skenare. Një zëdhënës tha: “Qeveria ka besim se ky nuk është një skenar me të cilin do të përballemi këtë dimër”.

BBC tha se nuk komenton mbi planet e saj të transmetimit emergjent.

Ministrat janë munduar të sigurojnë bizneset dhe pronarët e shtëpive se ndërprerjet e energjisë elektrike nuk kanë gjasa të ndodhin. Megjithatë, National Grid, i cili mbikëqyr furnizimet me energji elektrike në Britaninë e Madhe, ka bërë një paralajmërim të rrallë se furnizimet me energji mund të jenë në rrezik. Organizata tha se në një skenar të rastit më të keq mund të urdhërojë ndërprerje të planifikuara deri në tre orë në ditë nëse Rusia ndërpret të gjitha furnizimet me gaz në Evropë.

Të hënën, shefi ekzekutiv i National Grid, John Pettigrew, shkoi më tej duke thënë se nëse gjithçka që mund të shkonte keq vërtet do shkonte keq, atëhere mund të kishte ndërprerje të vazhdueshme midis orës 16:00 dhe 19:00 në ditët “vërtet, vërtet të ftohta” në janar dhe shkurt, kur shpejtësitë e erës janë shumë të ulëta për të fuqizuar turbinat.

Drafti i skenarit të BBC-së sugjeron se në një ndërprerje kombëtare do të funksiononte një shërbim radio i përkohshëm shumë i reduktuar nga qendra e transmetimit emergjent të Mbretërisë së Bashkuar, e quajtur EBC, me bazë në një vend rural që nuk pranohet nga BBC.

Kjo do të siguronte buletinet e lajmeve gjysmë ore në FM të Radio 4 dhe frekuencat me valë të gjata dhe një “shërbim muzikor“, me përditësime të lajmeve në spektrin FM të përdorur nga Radio 2.

Një skenar i përdorur në disa nga skriptet supozon se energjia elektrike është e disponueshme vetëm në disa pjesë pak të populluara të Skocisë – Ishujt Perëndimor, Orkney dhe Shetland, dhe disa pjesë të Malësive.

Drafti i skenarëve për buletinet e lajmeve përfshijnë hapësirë ​​në transmetim për një citim nga një ministër i Zyrës së Kabinetit, duke pasur parasysh emrin fiktiv Jose Riera.

Skriptet raportojnë se këto ndërprerje do të preknin sistemet e furnizimit me gaz dhe do të prishnin rrjetet e telefonisë celulare, bankomatet dhe aksesin në internet. Semaforët do të ndalonin së punuari, duke shkaktuar rrëmuja në rrugë.

Një skenar, i shkruar për një buletin hipotetik lajmesh, paralajmëron: “Shërbimet e urgjencës janë nën presion ekstrem. Njerëzit këshillohen të mos kontaktojnë me ta përveç rasteve kur është absolutisht e nevojshme.”

Aty thuhet se në Uells është ngritur një qendër koordinimi emergjente, ndërsa në Skoci ministri i parë, Nicola Sturgeon, po kryeson takimin e planifikimit emergjent të qeverisë së transferuar. Ai shton: “Zyrtarët thonë se nuk ka asnjë rrezik aktual për furnizimin dhe shpërndarjen e ushqimit. Por ata po u kërkojnë njerëzve që të kujdesen për fqinjët dhe të afërmit e cenueshëm.”

VINI RE: Ky artikull është pronë intelektuale e The Guardian / Përshtati në shqip Hashtag.al