Vendosni fjalën kyçe....

Deputetët britanikë kërkojnë dorëheqjen e Liz Truss


Një treshe deputetësh konservatorë kanë bërë thirrje që kryeministrja Liz Truss të largohet nga posti. Crispin Blunt ishte i pari që doli publikisht, duke deklaruar se nuk mendonte se Truss mund të përballonte krizën e tanishme ekonomike. Ai u pasua nga Andrew Bridgen, i cili tha se ‘vendi ynë, njerëzit e tij dhe partia jonë meritojnë më mirë’.

I treti, Jamie Wallis nga Bridgend dhe Porthcraël, u ankua se Truss ‘kishte minuar besueshmërinë ekonomike të Britanisë dhe kishte thyer partinë tonë në mënyrë të pariparueshme’. Wallis, i cili doli si transgjinor në fillim të këtij viti, kritikoi partinë e tij se po përdor çështjen transgjinore ‘për të fituar pikë politike’ dhe sugjeroi se ai do largohej tërësisht nga partia nëse Truss nuk hiqej nga detyra.

Largimi i Truss tani do u jepte konservatorëve një mundësi për të luftuar në zgjedhjet e ardhshme të përgjithshme, arsyetoi Wallis, duke shpjeguar se ‘dy vjet janë një kohë shumë e gjatë në politikë’.

Në pak më shumë se një muaj në detyrë, Truss kryesoi një ndryshim masiv në ndjenjën publike kundër partisë së saj, e cila mund të humbë 219 vende në Parlament, sipas një sondazhi të MRP të kryer përpara se ajo të tërhiqej nga nismat e saj jopopullore buxhetore.

Rreth 100 letra mosbesimi thuhet se janë dorëzuar nga deputetë të lartë konservatorë, të cilët nuk kanë dalë publikisht, sipas Guardian. Ndërsa ekzistojnë rregulla për të mbajtur Truss në detyrë për një vit, kryetari i Komitetit të vitit 1922, Geoffrey Clifton-Brown, i tha BBC-së se ato mund të ndryshohen nëse një ‘shumicë e madhe’ e anëtarëve të partisë e dëshiron këtë.

Truss u detyrua të bënte një ndryshim total në axhendën e saj fiskale, duke rikthyer shkurtimet e pafinancuara të taksave dhe duke shfuqizuar të ashtuquajturat reforma të ‘tregut të lirë’ që kërcënonin të impononin masa shtrënguese ndëshkuese në formën e shkurtimeve masive për shërbimet publike.