Vendosni fjalën kyçe....

Uashingtoni synon sektorin teknologjik të Kinës – Reuters


Qeveria amerikane planifikon muajin e ardhshëm të forcojë kufizimet për dërgesat e gjysmëpërçuesve të përdorur për inteligjencën artificiale, së bashku me mjetet e prodhimit të çipave, në Kinë, raportoi Reuters këtë javë, duke cituar burimet e saj.

Njerëz të njohur me këtë çështje i thanë gazetës se Departamenti i Tregtisë synon të publikojë rregullore të reja bazuar në kufizimet e komunikuara me letra në fillim të këtij viti tre kompanive amerikane – UÇK, Lam Research dhe Applied Materials. Plani për rregullat e reja nuk është raportuar më parë, vunë në dukje ata.

Sipas raportit, letrat, të cilat kompanitë i pranuan publikisht, i ndalonin ato të eksportonin pajisje për prodhimin e çipave në fabrikat kineze që prodhojnë gjysmëpërçues të përparuar me procese nën 14 nanometër, përveç nëse shitësit marrin licenca nga Departamenti i Tregtisë i SHBA-së.

Rregullat thuhet se do kodifikojnë gjithashtu kufizimet në letrat e Departamentit të Tregtisë dërguar Nvidia Corp dhe Advanced Micro Devices muajin e kaluar, duke i udhëzuar ata të ndalojnë dërgesat e disa çipave të inteligjencës artificiale në Kinë nëse nuk marrin licenca.

Rregulloret mund të zbatohen potencialisht për kompanitë që përpiqen të sfidojnë dominimin e Nvidia dhe AMD në çipat e inteligjencës artificiale, theksoi raporti.

“Strategjia është të mbytet Kina dhe ata kanë zbuluar mënyrën për këtë. Ata nuk mund t’i bëjnë këto gjëra, ata nuk mund të bëjnë pajisjet e prodhimit.” – i tha Reuters Jim Lewis, ekspert i teknologjisë në Qendrën për Studime Strategjike dhe Ndërkombëtare.

Dy ekonomitë më të mëdha në botë, SHBA-ja dhe Kina, kanë garuar për të dominuar në teknologjitë kryesore, duke përfshirë gjysmëpërçuesit.

Kina është dukshëm prapa Shteteve të Bashkuara në zhvillimin e çipave, me prodhuesin e saj më të madh të çipave SMIC që synon të heqë dorë nga teknologjia e huaj.