Vendosni fjalën kyçe....

“Nëse BE-ja nuk gjen zgjidhje për krizën e energjisë dhe inflacionin na mbeten vetëm alkooli e droga” – Kancelari austriak


BE po përballet me një ‘armik’ në formën e kostove ‘që janë të larta në mënyrë absurde’ të energjisë dhe inflacionit, tha kancelari austriak Karl Nehammer në një takim të partisë konservatore OVP në shtetin e Tirolit javën e kaluar.

Megjithatë, nëse liderët e bllokut dështojnë t’i përballojnë këto sfida, tha ai, evropianëve mund t’u mbeten pak mundësi për të ndihmuar në kapërcimin e vështirësive të tyre përveç alkoolit dhe drogës.

BE-ja duhet të marrë masa për të luftuar rritjen e çmimeve dhe kostot e energjisë ‘në mënyrë të tillë që ne të mos e rrisim inflacionin, por të përpiqemi ta frenojmë atë kolektivisht’ u tha kancelari anëtarëve të tij të partisë të shtunën, duke shtuar se kjo nuk do jetë e lehtë.

Megjithatë, udhëheqësit e BE-së nuk mund t’i lënë gjërat ashtu siç janë, paralajmëroi Nehammer.

“Nëse vazhdojmë kështu, do të keni vetëm dy mundësi më pas: alkool ose droga psikotrope.” – shtoi ai.

Fjalët e tij u nënkuptuan me shaka, por në masë të madhe dështuan si me politikanët ashtu edhe me publikun.

“Vërejtjet e ashpra të Nehammerit vetëm tregojnë dështimin e plotë të qeverisë së tij dhe faktin se ajo është mbytur me vështirësitë me të cilat po përballet.” – tha deputeti austriak dhe Sekretari i Përgjithshëm i Partisë së Lirë (FPO) të krahut të djathtë, Michael Schnedlitz. duke e quajtur Nehammer ‘zgjedhjen e gabuar’ për kancelar dhe duke kërkuar zgjedhje të parakohshme.

Socialdemokrati Franz Schnabl, i cili është zëvendëskryetari i dytë i shtetit të Austrisë së Poshtme, doli në mediat sociale për të dënuar atë që ai e quajti ‘shthurjen’ e OVP. Ai i quajti shakatë e Nehammerit ‘të padurueshme’ në gjendjen në të cilën ‘një pjesë e konsiderueshme e kombit po rrëshqet në varfëri’.

Zyra e Kancelarit u përpoq t’i qetësonte gjërat duke i thënë ‘Kronen Zeitung’ të Austrisë se Nehammer po përpiqej vetëm të ‘transmetonte besimin’ me shakanë e tij, edhe nëse ajo ishte formuluar në një mënyrë të çuditshme.

Zhvillimet vijnë pasi Evropa është dëshmitare e rritjes së çmimeve të energjisë dhe inflacionit të shkaktuar pjesërisht nga përplasja me Rusinë për operacionin e saj ushtarak në Ukrainë.

BE-ja ka vendosur sanksione gjithëpërfshirëse ndaj Moskës, veçanërisht duke synuar eksportet e qymyrit dhe naftës, ndërsa kërkon alternativa ndaj importeve të energjisë nga Rusia.