Vendosni fjalën kyçe....

Parlamenti Evropian do kërkojë që deputetët e stafi të tregojnë Pasaportën Covid para se të hyjnë në ndërtesa – Raporti


Drejtoria e Përgjithshme për Personelin e BE-së ka informuar ligjvënësit dhe stafin se do të duhet të tregojnë ‘Pasaportën Covid’ për të hyrë në ndërtesat parlamentare në Bruksel, Luksemburg ose Strasburg nga 3 nëntori, sipas raporteve të mediave.

Masa do të hyjë në fuqi të mërkurën pasi shumica e nënkryetarëve të Parlamentit Evropian mbështetën kërkesën për ‘Pasaportën Covid’ për të kufizuar rrezikun e përhapjes së virusit, konfirmoi një e-mail i dërguar nga zyra e BE-së, i parë nga POLITICO.

Vendimi i Klaus Ëelle, sekretarit të përgjithshëm të Parlamentit Evropian, për të nënshkruar kërkesën për ‘Pasaportën Covid’ shkaktoi disa kundërshtime nga eurodeputetët, të cilët sugjeruan se ishte një ‘shkelje’ e të drejtave të tyre themelore.

“Në dijeninë tonë, Parlamenti Europian do të ishte i pari në Europë që do të zbatonte një masë të tillë”, deklaruan një grup eurodeputetësh, në një letër drejtuar presidentit të Parlamentit Europian, David Sassoli.

“Kjo do të shkelte një parim shumë themelor në një parlament demokratik: kurrë nuk duhet të pengohet një përfaqësues i zgjedhur, pasi ka përmbushur të gjitha detyrimet ligjore, të hyjë në Parlament,” tha François-Xavier Bellamy nga EPP, Michèle Rivasi nga të Gjelbrit, Virginie Joron nga grupi Identiteti dhe Demokracia dhe Anne-Sophie Pelletier nga ‘The Left’.

E-maili që njofton kufizimin vjen pasi shteti anëtar i BE-së, Sllovakia thuhet se u detyrua të anulojë një seancë parlamentare pasi një ligjvënës rezultoi pozitiv me Covid. Legjislatura sllovake me sa duket është shtyrë deri më 2 nëntor pas infektimit të konfirmuar të një anëtari të koalicionit qeverisës.