Vendosni fjalën kyçe....

OPEC parashikon që kërkesa për karburant të tejkalojë nivelin para pandemisë në vitin 2022


Organizata e Vendeve Eksportuese të Naftës (OPEC) projekton rritjen e konsumit të karburantit vitin e ardhshëm, me kërkesën globale të naftës që pritet të rritet me 4.2 milionë fuçi në ditë (bpd).

Kërkesa e përgjithshme e naftës në vitin 2022 do të arrijë në 100.8 milionë bpd, e cila është më e lartë se nivelet para pandemisë, tha OPEC në raportin e saj mujor të shtatorit.

“Rimëkëmbja e kërkesës për të gjitha llojet e karburantit pritet të jetë më e fortë dhe e mbështetur nga rritja e qëndrueshme ekonomike në të gjitha rajonet,” tha OPEC.

Shifra e parashikuar për kërkesën e naftës të vitit të ardhshëm është 0.9 milion bpd më e lartë se vlerësimi i postuar nga organizata në gusht.

Raporti thotë se rritja e kërkesës globale për naftë për pjesën e mbetur të vitit 2021 do të arrijë në gjashtë milionë fuçi në ditë. Parashikimi për kërkesën për naftë në gjysmën e dytë të vitit u zvogëlua për shkak të përhapjes së përtërirë të infeksionit të koronavirusit, dhe në veçanti llojit Delta.

OPEC vuri në dukje, megjithatë, se kërkesa për mallra në tremujorin e tretë të këtij viti ishte e qëndrueshme në rritjen e lëvizshmërisë së popullsisë, veçanërisht në vendet anëtare të Organizatës për Bashkëpunim dhe Zhvillim Ekonomik (OECD).