Vendosni fjalën kyçe....

Turqia forcon kontrollin mbi kriptovalutat, i bën subjekt të financimit të terrorizmit


Ofruesit e kriptomonedhave tani janë subjekt i ligjeve të financimit të terrorizmit dhe pastrimit të parave në Turqi, thotë një dekret i ri presidencial. Kjo vjen mes një hetimi mbi platformat lokale të cilat ndaluan papritmas operacionet në prill.

Dekreti u botua në Fletoren Zyrtare të shtunën, duke hyrë në fuqi menjëherë. Detyrimi i platformave të respektojnë rregulloret mund të bëjë më të lehtë për të hetuar zotërimet e monedhës dixhitale, sipas Bloomberg.

Industria e kriptos ka qenë nën vëzhgim të shtuar në Turqi javët e fundit. Të premten, hyri në fuqi një ndalim i përdorimit të aseteve dixhitale për blerje. Banka qendrore e Turqisë përmendi më parë dëmin ‘e pariparueshëm’ dhe rreziqet e transaksionit si arsye për ndalimin.

Në një tronditje tjetër për investitorët turq të kriptovalutave, dy monedha lokale falimentuan muajin e kaluar. Thodex, një nga më të mëdhenjtë në Turqi, ishte i pari që u shemb dhe CEO-ja i tij, Fatih Faruk Ozer, u largua nga vendi. Fillimisht u mendua se Ozer mund të kishte marrë deri në 2 miliardë dollarë në fondet e investitorëve, por Ministria e Brendshme më vonë tha se portofoli i kompanisë arriti në 108 milionë dollarë.

Qeveria i ka kërkuar Interpolit të ndalojë biznesmenin, i cili besohet të jetë në Shqipëri dhe ka nisur një hetim mbi platformën. Dhjetra u arrestuan si pjesë e hetimit dhe një gjykatë turke burgosi ​​gjashtë të dyshuar, në pritje të gjyqit, duke përfshirë vëllezërit e motrat e CEO-s, të premten.