Vendosni fjalën kyçe....

Kina miraton ligjin e kontrollit të eksportit, do ruajë sigurinë dhe interesat kombëtare


Kina miratoi një ligj që kufizon eksportet e artikujve të kontrolluar, duke lejuar qeverinë të veprojë kundër vendeve që abuzojnë me kontrollet e eksportit në një mënyrë që dëmton interesat e Kinës, thanë media shtetërore, shkruan Reuters.

Raporti i lajmeve Xinhua vonë të Shtunën nuk përmendi ndonjë vend të synuar, por Shtetet e Bashkuara muajin e kaluar zemëruan Pekinin me uljen e eksporteve në Semiconductor Manufacturing International Corp 0981.HK, prodhuesi më i madh i Kinës dhe ajo ka ndërmarrë hapa të ndryshëm kundër Huawei Technologies Co dhe ndërmarrjeve të tjera.

Kina dhe Shtetet e Bashkuara janë përplasur rreth çështjeve duke përfshirë tregtinë, të drejtat e njeriut, teknologjinë dhe koronavirusin e ri, i cili shpërtheu për herë të parë në Kinë.

Ligji i ri kinez, i miratuar të Shtunën nga Komiteti i Përhershëm i Kongresit Popullor Kombëtar, organi më i lartë legjislativ i vendit, do të hyjë në fuqi më 1 Dhjetor, tha Xinhua.

Artikujt e kontrolluar përfshijnë produkte ushtarake dhe bërthamore, si dhe mallra të tjerë, teknologji dhe shërbime dhe të dhëna përkatëse, sipas një deklarate në faqen e internetit të Kongresit Popullor Kombëtar.

Ai tha se ligji ishte “formuluar me qëllim të ruajtjes së sigurisë dhe interesave kombëtare”.

Në gusht, ministria e tregtisë e Kinës lëshoi një listë të rishikuar të teknologjive që janë të ndaluara ose të kufizuara për eksport.