Vendosni fjalën kyçe....

Mustafa i përgjigjet Kurtit: Të gatshëm për negociata, por jo të lejojmë Vetëvendosjen të përfitojë


Pak pas videomesazhit të shpërndarë nga lideri i Vetëvendosjes, Albin Kurti, është kundërpërgjigjur kreu i LDK-së, Isa Mustafa.

Ai bën me dije se LDK-ja ishte ulur në negociata me Vetëvendosjen, pavarësisht se ato nuk kishin qenë të lehta dhe në shumë raste rregullat e përcaktuara më herët ishn shkelur nga ajo.

‘Qytetarët e Kosovës, më 6 tetor, përmes votës të tyre, na kanë dhënë besimin për të ndryshuar gjërat për të mirë. LDK-ja dhe unë, pavarësisht arsyeve të shumta që lidhen me raportet tona me VV-në në të kaluarën, jemi ulur në tryezë dhe kemi negociuar. Në këtë proces, jemi kujdesur dhe kemi arritur ta imponojmë njohjen e proceseve dhe të atributeve të Kosovës shtet i pavarur e sovran, përcaktimin e saj strategjik euro-atlantik, përfshirë edhe modelin e ekonomisë sociale të tregut, si përcaktim strategjik dhe zhvillimor të Kosovës. Negociatat nuk kanë qenë të lehta dhe partneri në tavolinë, Lëvizja Vetëvendosje, në disa raste, i ka shpërfillur rregullat për të cilat kishim rënë dakord.’  shkruan Mustafa në Facebook.

Ai vijon më tej duke thënë se negociatat nuk kanë dështuar por ka dështuar strategjia e Vetëvendosjes dhe e Albin Kurtit për t’ia hedhur fajin LDK-së dhe për të dalë para publikut si pala bujare në negociata.

Mustafa shkruan se LDK-ja ka kërkuar ndarjen e balancuar të përgjegjësive, në përputhje me rezultatet e 6 tetorit.

‘Të tillë e kam parë VV-në edhe sonte me video-mesazhin e Kryetarit të Vetëvendosjes, z.Albin Kurti.

Për LDK-në dhe për mua, negociatat nuk kanë dështuar. Ka dështuar strategjia e Vetëvendosjes për ta siguruar para publikut epitetin e palës parimore dhe gjeneroze në negociata dhe për t’ia hedhur fajin LDK-së. Asnjë prej kërkesave tona nuk mund dhe nuk duhet të trajtohet si kërkesë ndaj Vetëvendosjes, për shkak se Vetëvendosja nuk i ka fituar të gjitha përgjegjësitë, ajo ka fituar rreth 1/4 e votave dhe jo më shume, dhe pothuajse aq ka fituar dhe LDK-ja. Prandaj, kërkesat tona kanë konsistuar dhe do të konsistojnë në ndarjen e balancuar të përgjegjësive, konform rezultatit të zgjedhjeve të 6 tetorit.

Mandatin në 6 tetor, për një deputet më shumë se LDK-ja, Lëvizja Vetëvendosje, e ka marrë për ta larguar PAN-in e jo për ta sfiduar LDK-në.’ – vijon Mustafa.

Kreu i LDK-së, thotë gjithashtu se përtej videomesazhit të Albin Kurtit mbrëmjen e sotme, Vetëvendosje kërkon më shumë pjesë në qeveri që është përpjekje për të përfituar sa më shumë.

Mustafa thekson se LDK-së i takon gjysma e qeverisë, Kreu i Kuvendit dhe Presidenti.

‘LDK-ja dhe unë do të vazhdojmë të punojmë për ta bërë ndryshimin e kërkuar nga qytetarët e Kosovës më 6 tetor. Natyrisht, jo duke shpërfillur përpjekjet për ta lënë LDK-në fajtore për ambiciet përtej legjitimitetit qytetar të Lëvizjes Vetëvendosje. Video-mesazhin e sotëm, Albin Kurti dhe Vetëvendosje, përpara se t’ua drejtonin qytetarëve, është dashur të na i thonë neve të LDK-së, meqë na konsiderojnë partnerë. Gjithsesi, mesazhin e kemi të qartë edhe ne në LDK, por besoj edhe qytetarët e Kosovës.

Ndryshe nga deklarimet e tyre publike, Vetëvendosja tregoi sonte se është gati të zotohet për ta mbështetur kandidatin e propozuar nga LDK-ja për President të Kosovës, vetëm se kërkon më shumë hise në qeveri. Ky nuk është parim, por tentim për të përfituar më shumë. Ne mendojmë se ndarja e balancuar e përgjegjësive, konform rezulatit të zgjedhjeve, rezulton në këtë formulë, Kryetari i Kuvendit, Presidenti, kur të mbetet pozita e lirë, dhe gjysma e qeverisë duhet t’i takojnë LDK-së, nëse Vetëvendosje dëshiron mbështetjen e LDK-së për t’ia besuar asaj drejtimin e ekzekutivit dhe gjysmën e Qeverisë.’ – shkruan ai.

Në fund, Musta shkruan se skema e mësipërme çon në stabilitetin e qeverisë, në të kundërt, qeverisja nuk do ishte e qëndrueshme dhe institucionet nuk do funksiononin në mënyrë demokratike.

Mustafa thekson se LDK-ja është e gatshme për negociata dhe në ditët në vijim palët do ulen për t’i sheshuar mosmarrëveshjet.

‘Ndryshe, marrëveshja do të ishte e pabalancuar dhe nuk do të siguronte stabilitet qeverisës, as funksionim demokratik të institucioneve kryesore. Vetëvendosja ka filluar ta kuptoj këtë dhe shpresoj që në ditët në vazhdim, do të ulemi dhe do t’i definojmë të gjitha aspektet. E drejta dhe detyrimi kushtetues i takojnë te parit, ashtu si dhe përgjegjësi për te gjetur zgjidhje dhe për t’i ndërtuar institucionet e reja. Ne jemi gati për negociata.’